Yeşil Yıldız Belgesi, tesisin, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri tarafından, 122 kriter üzerinden değerlendirilmesi sonucunda veriliyor. Yıldız sayısı, tatil ve şehir tesisi olması gibi özelliklerine göre, belirlenen asgari puana ulaşan tesis, Yeşil Yıldız Belgesi almaya hak kazanıyor.
Bu belgeyi almak isteyen işletmelerin dikkat etmesi gereken unsurlar şöyle sıralanıyor:
* İşletmelerin çevre politikasına yönelik eylem planlarının olması ve işletmede, bu planları uygulayacak özel bir yetkilinin bulunması,
* Su, ısıtma ve soğutmadaki enerji tüketimi, kullanılan kimyasal maddeler ve ortaya çıkan atık miktarını gösteren verilerin toplanması ve izlenmesi,
* Tesiste bulunan tüm makinelerin koruyucu bakım-onarımının periyodik yapılması ve çevreye duyarlı atık su planının bulunması,
* Tesisteki tüm çalışanların çevreye özen konusuna dikkat etmesi için, personele eğitim verilmesi,
* Her öğünde, en az 2 yerel yiyecek ürününün sunulması,
* Tüketilmeye uygun yiyecek artıklarının, hayır kurumlarına dağıtılması,
* Otellerde yangın uygulamaları için, oda ve genel kullanım alanlarında, tek kullanımlık ürünlerin bulunması,
* Yağmur ve arıtılmış atık suların, bahçe veya tuvalet rezervuarlarında kullanılması,
* Deniz suyundan içme veya kullanma suyu elde edilmesi,
* Binaların giriş kapılarında rüzgarlık veya hava perdesi bulunması,
* Az elektrik tüketen cihazlar kullanılması ve deterjan konusunda önlemlerin alınması,
* Elektrik, ısıtma ve soğutma sistemiyle, temiz sıcak su için kullanılan enerjinin tamamının, yenilenebilir bir enerji kaynağından sağlanması,
* Mimari tasarımının çevreye duyarlı olması, I
* İnşaat sırasında çevreye zarar verilmemesi için önlem alınması ve yapı malzemelerinin çevreye duyarlı olması,
* Tesisin inşaat alanının çok geniş yer kaplamaması ve çevredeki doğal hayvanları korunması,
* Odalarda elektrik sisteminin, müşteri odadan ayrıldığında otomatik kapanması,
* Isıtma ve soğutmada merkezi sistem kullanılması, enerjide sera gazı yayan kömür ve ağır petrollerden uzak durulması ve odaların en az yarısının sigara içilmez olması.